Jarmo Ylisipola

Haastattelusarja ”10 kiperää” jatkuu ja tällä kertaa vuorossa on joukkueen GM Jarmo Ylisipola. Hän on tehnyt mittavan uran Iisalmen Peli-Karhuissa. Siitä osoituksena Ylisipolan pelinumero 25 on jäädytetty ja Kankaan montussa kunniapaikalla roikkuu pelipaita nro 25.

1. Sinulla on takana pitkä taival IPK:ssa. Miten kaikki alkoi ja kuinka pitkään olet ollut seurassa?

- Asuimme Kirkonsalmella lapsuudessa ja Ahjolan luonnonjäällä opettelin luistelemaan neljän viiden vanhana. Vuonna -69 liityin Peli-Karhujen E-junioreihin. Siitä asti olen ollut IPK:n toiminnassa mukana eli tähän mennessä 45 vuotta. Onhan siinä jokunen hetki vierähtänyt!

2. Missä rooleissa olet IPK:ssa toiminut?

- Aluksi pelasin junioreissa, sitten edustusjoukkueessa kauteen 1993-94 asti. Sen jälkeen olen toiminut valmentajana sekä juniorijoukkueissa että edustuksessa. Lisäksi olen ollut joukkueenjohtaja, GM sekä aktiivisesti seuran markkinoinnissa mukana. Monenlaista hommaa olen tehnyt. Tällä kaudella olen seuran GM ja hallituksen jäsen sekä edustusjoukkueen valmentaja.

3. Miten saat aikasi riittämään? Onko vuorokaudessasi enemmän kuin 24 tuntia?

- Kyllä 24 tuntia riittää. Täytyy käyttää tehokkaasti se aika, mikä käytettävissä on. Joskus pitää toki tehdä useita asioita samanaikaisesti. Mutta kun on mielekkäitä hommia, niin mielellään niihin aikaansa käyttää.

4. Mitkä ovat parhaat muistosi matkan varrelta?

- Voi voi. Niitä hienoja muistoja ja tarinoita on niin paljon. Kyllä niistä varmasti saisi pienen kirjan kirjoitettua. Ehkä kirkkaimmin on mieleen jäänyt se, kun vuonna -77 pääsin mukaan aluejoukkueeseen silloiselle Fennia-leirille, nykyiselle Pohjola-leirille. Se oli maalaispojalle iso juttu. Siellä koin monia uusia asioita, muun muassa ensimmäisen junamatkan. Fennia-leiri oli kokonaisuudessaan hieno kokemus.

5. Mistä olet saanut lempinimesi ”Jölli”?

- Silloinen ala-asteen luokkakaverini Kattaisen Heikki kävi hiihtolomalla Vaasassa. Siellä hän oli tavannut Jölli-nimisen kaverin, joka erehdyttävästi muistutti minua. Silloin hän alkoi kutsumaan minua Jölliksi. Siitä lähtien se on matkassa kulkenut.

6. Kuka on hauskin pelikaverisi vuosien varrelta?

- Kyllä niitäkin on valtava määrä. Jos joku pitää nimetä, niin sanon Svenskin veljekset, Jori ja Pati. Niin kutsutut Daltonin veljekset. He olivat kaksi pientä ja vikkelää kaveria, jotka olivat koko ajan menossa joka suuntaan. Aina sattui ja tapahtui sekä kentällä, että kentän ulkopuolella.

7. Kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet uraasi eniten?

- Kyösti Lyytikäinen. Hän nosti minut edustusjoukkueeseen vuonna -77, kun olin vielä nuori poika.

- 80-luvun voimakaksikko Erkki Rönkkö ja Lasse Väliaho. Erkki toimi siihen aikaan taustavaikuttajana ja puheenjohtajana seurassa. Lasse puolestaan tuli silloin valmentajaksi ja opetti meidät harjoittelemaan.

8. Kuvaile itseäsi viidellä sanalla tai yhdellä lauseella.

- Olen sitkeä, kärsivällinen ja positiivinen työmyyrä, joka luottaa ihmisiin ja tulevaisuuteen.

9. Miten kuvailisit IPK:n tilaa tällä hetkellä?

- Meillä on hyvä draivi päällä. Viime kevään sarjanoususta tuli koko seuralle uutta virtaa. Olemme saaneet uutta ilmettä muun muassa logon muodossa sekä uusia toimijoita taustalle. Esimerkiksi Qvistin Eetu on tuonut ajatuksia ja näkyvyyttä seuralle.

- Ilahduttavinta kuitenkin on IPK:n kortteliliigan suosio. Sinne nuorimpien junioreiden porukkaan on tullut paljon uusia kiekkoilijan alkuja. Meidän pitää kuitenkin muistaa jatkaa nöyrää ja kärsivällistä työntekoa, jotta sama tahti jatkuisi koko seurassa.

10. Kenet haluat nähdä seuraavassa ”10 kiperää”-haastattelussa?

- Heitän pallon joukkueen kapteeni Tomi Penttiselle. ”Penassa” on paljon samaa kuin vanhoissa huippupuolustajissamme Pekka Huttusessa ja Jukka Väisäsessä. Hän tuo joukkueeseen johtajuutta heidän tavoin. Siksi valitsen ”Penan”.